Jarné vitamíny z Božej záhrady 2.
Rukola – zelenina
so zaujímavými účinkami
(Eruca sativa)

Rukola je obľúbenou rastlinkou gurmánov. V krajinách, odkiaľ pochádza, na ňu nedajú dopustiť. Gréci, Taliani aj Francúzi ju používajú takmer všade. Nájdete ju v každej lepšej reštaurácii zameranej na taliansku či francúzsku kuchyňu. Prečo nevyužiť aj vo vašej kuchyni potenciál tejto aromatickej rastlinky.
Je  významným členom čeľade kapustovitých. Mladé lístky sa využívajú  v chutných zeleninových šalátoch, sendvičoch, hamburgeroch, polievkach,  mäse alebo ako dekoračné prvky na tanieri. 
Ak rukola nenašla doposiaľ miesto vo vašej kuchyni, prichádzate nielen  o zaujímavú chuť, ale aj významné látky prospešné pre zdravie.

Rukola s minimálnym obsahom kalórií ochraňuje a lieči.
Vďaka nízkemu kalorickému obsahu je rukola zeleninou vhodnou do diétnych  režimov. Neobsahuje tuk ani sacharidy. Je prospešná pre zdravie nielen  vďaka vitamínom a minerálom, ale aj obsahu bielkovín a vlákniny.  Zastúpenie minerálnych látok je skromnejšie, no napriek tomu prispieva  k celovému dennému príjmu vápnika, sodíka, mangánu, železa, horčíka  a fosforu. 
Rukola disponuje látkami, ktoré majú schopnosť ochrániť organizmus pred  rakovinou prostaty, prsníka, krčku maternice, vaječníkov a hrubého  čreva. Antibakteriálne a protivírusové účinky rukoly sa uplatňujú aj pri  vírusoch spôsobených HPV. 
Vysoký obsah kyseliny listovej je prospešný pre tehotné ženy a ich  nenarodené dieťatká. Ak sa konzumuje pravidelne, je schopná zabrániť  niektorým zdravotným defektom u novorodencov. 
Pre zdravé sliznice a pokožku je nevyhnutný vitamín A. Je schopný  ochrániť pred rakovinou pľúc, kože a ústnej dutiny. Je nevyhnutným  vitamínom zabezpečujúcim dobré videnie.  
Vitamíny skupiny B sú dôležité pre metabolické funkcie a správne  fungovanie nervovej sústavy. Ich nedostatok spôsobuje podráždenosť,  smútok, melanchóliu až depresívne stavy. 
Rukola je schopná ochrániť ľudský organizmus pred skorbutom resp.  nedostatkom vitamínu C. Céčko posilňuje obranyschopnosť organizmu, ničí  voľné radikály, ktoré narúšajú bunky a spôsobujú zdravotné ťažkosti. 
Rukola disponuje unikátnym množstvom vitamínu K. 100 gramov rukoly  obsahuje približne 90 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu K, ktorý  zabraňuje poškodeniu mozgových neurónov. Má schopnosť zabrániť  napríklad vzniku Alzheimerovej choroby. Vitamín K je dôležitý pre pevné  kosti a je prevenciou voči prípadnému vykrvácaniu.

Ako rukolu používať?
Rukola sa hodí do zeleninových šalátov. Ak nepatríte medzi fanúšikov  zeleninových pokrmov, naučte sa rukolu používať ako súčasť sendvičov,  hamburgerov či obložených chlebíčkov. Rukola je spestrením taniera, hodí  sa aj ako príloha k mäsám.

Zdroj: Internet
